top of page
Search

Kop boven het maaiveld uit


Een paar weken geleden kondigde ik op LinkedIn de volgende editie van True Stories Told Live aan. Enthousiast deelde ik dat er nog plaats was voor sprekers op dit event in de Achterhoek. Naast alle leuke en bemoedigende reacties en aanmeldingen kreeg ik ook een reactie onder het bericht met de vraag “Jantien, waarom zou je een Achterhoeks event, voor Achterhoekers met Achterhoekse sprekers True Stories Told Live noemen?” Eerlijk gezegd begreep ik de vraag totaal niet. Verrast typte ik, “Goh, ik ben wel benieuwd, waarom zou ik dat niet doen?” Dit bleek een mooie opening te zijn voor de vragensteller om helemaal los te gaan.


Ik kan het niet exact quoten omdat de beste man zijn reacties later heeft verwijderd, maar het ging in de trant van, “Serieus Jantien, ga je nu een vraag met een wedervraag beantwoorden? Ik denk dat mijn vraag wel duidelijk was, maar ik zal het voor jou even verhelderen. Waarom zou je een event in de Achterhoek True Stories Told Live noemen. Het is voor Achterhoekers. Totaal niet creatief. Ik zal je een voorzetje doen, als je creatief was geweest had je het iets van ‘preekebuul’ kunnen noemen.” En de preek ging nog een tijdje door. Ik heb hardop gelachen om de uitbarsting omdat ik wist dat het niets met mijn event te maken had. Zelfs niet met de naam van mijn event.


Ik besloot er een nachtje over te slapen zodat ik niet met een flauwe opmerking zou komen als “Goh, denk je dat de gemiddelde Achterhoeker geen woord Engels spreekt?” “Bang dat de Achterhoekse identiteit met uitsterven wordt bedreigd?” “Moeite met verandering?” Of een oprechte vraag, “Van alle vragen die je me had kunnen stellen over het event, kom je hier mee. Niet de moeite genomen om je eerst eventjes in te lezen voordat je met je beklag begon? Dan had je geweten dat het event voor mij in Lissabon begon.
En hier draait het dus precies om…


Nee, ik besloot uiteraard verstandig te zijn en te bedenken waar het voor mijn gevoel werkelijk om draait. Namelijk dat je zelf kiest wat jouw identiteit is. Dat je niet in een hokje wordt geplaatst van hoe het hoort. Wat de norm is. ‘Zo doen wij het hier.’ Ik bedacht me dat deze opmerking voor mij precies de kern naar boven haalde van waar het event om draait. Namelijk dat ik een omgeving creëer waar er openheid is en waar je jezelf kunt zijn, in alle potentie. Het probleem is namelijk dat mensen vaak niet de ruimte voelen om volledig zichzelf te laten zien of met nieuwe dingen te komen. En zeker in hechte gemeenschappen, zoals in de Achterhoek, kan dat een probleem zijn. Het ons kent ons is prachtig, maar het kan ons ook klein houden. Wat als je afwijkt van de norm? Dan krijg je dus een tik op je vingers. ‘Doe eens normaal. Doe maar niet interessant. Hier doen wij het op deze manier.’


Er is behoefte aan diversiteit en openheid


Nou, ik kan je vertellen, in de Achterhoek doen wij het op heel veel verschillende manieren en dat hier ontzettend veel behoefte aan is, dan moge duidelijk zijn. True Stories Told Live is twee weken voor het event al volledig uitverkocht. Geen kaartje meer te verkrijgen. En naar aanleiding van het artikel in het NRC stroomde mijn mailbox vol met verhalen van mensen die herkenning vonden. Ook het gevoel hebben of hebben gehad dat ze in een hechte gemeenschap niet volledig zichzelf konden zijn. Mensen die zichzelf hebben klein gehouden en juist om die reden zijn vertrokken. Zonde! Dit wil ik graag doorbreken. En geloof me, niet alleen in de Achterhoek. Daar gaat het voor mij niet om. Hier organiseer ik het omdat ik me betrokken voel bij de Achterhoek, maar dit event kan overal plaatsvinden.


Ook stroomde m’n mailbox vol met bedrijven, stichtingen en organisaties die graag in samenwerking met mij een True Stories zouden willen organiseren. Omdat ze het belang van openheid inzien. Man, wat doet mij dit goed om te horen. Er is behoefte aan echtheid. Weg van hoe het hoort in de richting van hoe het is. Geen poppenkast.


Voor de volgende True Stories overweeg ik nog een naamsverandering. Misschien iets in het Fries of Chinees. Of Hindi. Want, why not (vertaald: waarom niet)? Of is dat een vervelende vraag? ;)


P.S. Ik las laatst ergens de quote “Mensen hebben vaak een grijzemuizenpak aan terwijl hun parkietenveren er toch doorheen prikken.” Moest ik nu aan denken.


P.S. 2. De Achterhoeker bestaat, maar komt in alle vormen, maten, kleuren, geuren en talen. Punt.


Einde bericht.


Liefs Jantien


648 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page