top of page
Search

Waarom True Stories Told Live?


‘Jantien, ik vraag me eigenlijk af waarom precies je True Stories Told Live organiseert?’


Ik dacht dat dit al overduidelijk naar voren kwam op m’n website en in al m’n communicatie, maar soms heb je voor je eigen communicatie een blinde vlek, omdat het zo vanzelfsprekend is geworden waarom je doet wat je doet. Dus toen ik deze vraag binnen kreeg, dacht ik, misschien toch eens tijd om heel helder op papier te zetten waarom ik zo gepassioneerd werk aan True Stories Told Live. En daarmee kan ik beter direct stellen dat niet alleen dit event belangrijk voor me is. Het openbreken van bepaalde taboes of lastige thema’s en het openen van gesprekken, dát is wat ik echt belangrijk vind. Omdat ik weet dat als je voelt dat je verhaal er mag zijn, je letterlijk en figuurlijk lucht krijgt en er ruimte ontstaat voor groei, creativiteit en geluk. Hoe mooi om daar aan bij te kunnen dragen!


“Het moedigste wat we kunnen doen is ons verhaal onder ogen zien en omarmen. Daarmee kunnen we onszelf en anderen zien voor wie we werkelijk zijn én voor wie we zouden kunnen zijn. In al onze potentie.”


Dat is waar True Stories Told Live om gaat. Onszelf en anderen zien voor wie we werkelijk zijn. Lucht brengen in een situatie en vanuit daar verbindingen aangaan die echt ergens over gaan.
Zo is True Stories Told Live voor mij ontstaan.


Na een aantal omzwervingen over de wereld, kwam ik begin 2019 in Lissabon terecht. Eenmaal daar werd ik gevraagd om mijn verhaal te komen doen tijdens ‘True Stories Told Live’. Een event opgezet om mensen met elkaar te verbinden. Een leuke avond uit en ook nog eens mooie, waargebeurde verhalen aanhoren en vanuit daar met elkaar nakletsen over thema’s die er echt toe doen, was het idee. Ik besloot mee te doen, maar vlak voor het event kreeg ik te horen dat het niet door zou gaan, omdat de vrouw die het organiseerde het eigenlijk te druk had om het event te hosten. Ik vond het zo zonde, omdat ik erg enthousiast was geworden van het idee, dus ik vroeg of ik het misschien over mocht nemen. Dat mocht! Vanaf toen heb ik het event een jaar lang georganiseerd. Iedere maand gaf ik zo’n zes tot acht mensen de kans om een waargebeurd verhaal op het podium te delen. Omdat veel mensen het spannend vonden en omdat storytelling m’n vak is, besloot ik de mensen vooraf te coachen. Zo gingen zij goed voorbereid, en alvast met elkaar verbonden, het podium op en ging de kwaliteit van het event telkens weer iets omhoog. De avonden waren keer op keer een succes, met volle zalen en mooie gesprekken.


True Stories Told Live in Nederland


Eenmaal terug in Nederland was ik nieuwsgierig of dit ook zou werken in de Achterhoek, mijn ‘thuis regio’. Want wij Achterhoekers zijn toch niet zulke praters? Ik kwam er al snel achter dat er juist heel veel behoefte is om verhalen te vertellen, maar ook om te luisteren naar verhalen. En wat ik mij bedacht is dat de mensen die in een kleinere gemeenschap hun verhaal doen wellicht nog moediger zijn. Je verhaal doen voor een groep onbekenden is tot daar aan toe. Het doen, terwijl je vrienden en familie in de zaal zitten, dat is bijna heldhaftig te noemen. De reacties zijn hartverwarmend en maken ook dat ik dit event graag zou willen uitbreiden in verschillende delen van Nederland of wie weet zelfs binnen Europa … Er is duidelijk behoefte aan, dus waarom niet?“Als er iets is wat ik heb geleerd van de vele verhalen die ik heb gehoord en de mensen die ik wereldwijd heb gesproken dan is het wel dit: we hebben allemaal eenzelfde behoefte aan verbondenheid. Aan gezien en gehoord worden en in autonomie ergens onderdeel van uitmaken. En toch worstelen we er stuk voor stuk mee om onszelf te laten zien. In volle glorie. Krachtig en kwetsbaar.

Maar ik geloof dat, zodra we ons verhaal onder ogen zien, we ook de regie krijgen en zelf kunnen kiezen hoe het verhaal verder gaat. Daar zit power, groei, creativiteit, innovatie en geluk.”


Waarom True Stories Told Live persoonlijk zo belangrijk is voor mij?


Zelf heb ik in m’n tienerjaren rondgelopen met een groot geheim. Omdat ik het zo lastig vond om te praten, kropte ik jarenlang alles op. Tot een punt dat ik niet alleen emotioneel geblokkeerd raakte, maar ook m’n lijf letterlijk op slot ging. Ik had vaginisme. Maar ik durfde niet te praten, dus hield ik het maar liefst vijf jaar lang voor mezelf. Eenzaam, zo kan ik deze periode het beste omschrijven. Alsof er ieder moment van de dag iemand kon ontdekken dat ik niet goed genoeg was. Dat ik tegenviel. Dat er iets aan mij niet klopte. Ik moest er alles aan doen om ervoor te zorgen dat niemand zou ontdekken dat ik niets waard was en dat betekende mensen emotioneel op afstand houden. Zo had ik mezelf klem gezet in een vicieuze cirkel die geen afslag leek te hebben. Op een gegeven moment trok ik de eenzaamheid niet meer en besloot ik m’n geheim met een vriendin te delen. De opluchting die ik voelde was ongekend. Na de vriendin volgenden m’n zussen, familie, meer vriendinnen… Langzaam aan was het geheim geen geheim meer. Er viel een last van me af. Ik werd geliefd, ondanks dat ik niet perfect was. Dit heeft mij geleerd dat het openlijk praten over moeilijke onderwerpen zoveel openbreekt en lucht geeft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Het is alsof je jezelf en anderen er toestemming mee geeft om zichzelf te zijn. Zo krachtig!


Dat tien jaar later True Stories Told Live op m’n pad zou komen was natuurlijk geen ongelukje. Dat moest gewoon zo zijn. Dit event moet er zijn. En waargebeurde verhalen mogen gehoord worden. Of het nou gaat om pijnlijke verhalen, om grappige verhalen of liefdevolle verhalen. Het doet er niet toe. Eerlijk een verhaal delen dat er voor jou toe doet, daar zit kracht! En daarvoor is dit podium bedoeld.
Wil jij graag je verhaal delen? Je kunt je hier opgeven.


Nieuwsgierig naar meer over mijn persoonlijke verhaal? Ik vertel er alles over in deze podcast.


Liefs Jantien


52 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page