top of page
Search

Hooggevoelig? Ja, ik ben der zo’n eentje


‘Potverdomme, dit komt me verrekte bekend voor,’ dacht ik toen ik anderhalf jaar geleden Nadia Busch aan het interviewen was. Ze had me gevraagd of ik haar kon helpen met haar bedrijfsverhaal en vertelde me toen alles over haar praktijk voor hooggevoeligheid Nadia Busch HSP therapie & training.


Ik had mezelf nooit als hooggevoelig persoon gezien, want ik dacht dat hooggevoelige personen eerder teruggetrokken types waren. En verder dacht ik er eigenlijk sowieso niet zoveel van, want ik was er niet mee bezig.


Maar tijdens dat interview begonnen de kwartjes te vallen. En dan vooral als het ging om de karaktereigenschap ‘hoogsensitieve sensatiezoeker’. Aan de ene kant heel snel verveeld zijn en altijd op zoek naar nieuwe prikkels en iets te beleven, aan de andere kant ook heel veel prikkels te verwerken en je snel overweldigd voelen. Op momenten voelt een bezoekje aan de supermarkt als het doorkruisen van een slagveld, maar aan de andere kant ben ik maar al te graag onder de mensen. ‘Het leven met één voet op het gaspedaal en de ander op de rem,’ zoals ik het later veel heb teruggelezen.

Ik ben niet echt van de labels, omdat ik weet dat iemand zoveel meer is dan slechts een karaktereigenschap. En toch denk ik dat het voor zoveel opheldering kan zorgen als je weet hoe je in elkaar steekt en waarom bepaalde dingen voor jou wel of juist niet werken. Sinds ik meer weet over HSS zit ik veel lekkerder in m’n vel. Dus, toen ik een tijdje terug met Nadia aan het bellen was zei ik tegen haar, ik vind het zo zonde dat ik weinig goede info kan vinden over HSP en HSS en wat ik kan vinden vind ik vaak een beetje negatief. Alsof het vooral heel veel gedoe is. Ja, het kan een gigantische uitdaging zijn, maar het levert me vaak ook zoveel op. Alles wordt intenser en het is maar net vanaf welke kant je het bekijkt.

Omdat we het erover eens waren dat de artikelen die we hierover vinden nog niet altijd aansluiten bij hoe wij ons voelen, of hoe Nadia ervaart waar mensen in de praktijk mee komen, vonden we het tijd worden hier zelf eens iets over te schrijven. Het belichten van zowel de positieve kanten, als de misvattingen en ook de uitdagingen. Op een luchtige, laagdrempelige manier. Want hoogsensitiviteit wordt vaak nog weggewuifd als 'weer een label', 'zweverig gedoe' of 'zo hebben we allemaal wel wat', terwijl je juist best ballen moet hebben om het te omarmen. Het vraagt namelijk automatisch aan je om dicht bij jezelf te blijven, anders loop je simpelweg zo vast als dikke stront in een trechter 😉

Het zou te gek zijn als mensen die denken HSP of HSS te zijn (of het zeker weten) ook gaan zien, goh, dit is eigenlijk best cool!


Nadia en ik hebben eens samen gezeten om aan ons eerste artikel te werken. Snel meer!


Liefs Jantien

104 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page