Ik heb me de afgelopen jaren helemaal suf gelezen. Gewoon, omdat ik het heel leuk vind, maar ook omdat ik er heel veel uithaal. De laatste tijd merk ik dat ik regelmatig tijdens gesprekken boeken aanhaal die ik heb gelezen. Geinig, want het valt me op dat sommige boeken meer indruk op me hebben achtergelaten dan ik door had op het moment van lezen. Ken je dat?
Ik deel een aantal van m’n favorieten! Lastig kiezen, want ik heb een waslijst, maar deze boeken zijn me het meest bijgebleven. Sommigen waren levens-veranderend voor me. Anderen gewoon erg vermakelijk en herkenbaar en weer anderen ontzettend bemoedigend. Boeken over lef, seks, acceptatie, daten, integriteit en alleen durven staan. Met een absolute nummer 1.
Deze twaalf boeken hebben mijn persoonlijke groei, zelfacceptatie en geluk bevorderd.
Voormalig FBI directeur James Comey vertelt over zijn motivatie om bij de FBI te gaan en zijn zoektocht binnen dit systeem, inclusief werken voor de overheid van Bush, Obama en Trump. Een heleboel informatie in het boek waarvan ik me van tijd tot tijd afvroeg, is dit wel boeiend voor mij? Maar nu, zo'n anderhalf jaar na het lezen, heb ik nog steeds een aantal dingen goed onthouden en ook belangrijk gemaakt in m'n eigen leven. Het boek gaat over integriteit, bij jezelf blijven, doen wat juist is en niet alleen wat comfortabel is. Ik vind het altijd mooi om lessen te halen uit verhalen van mensen in een compleet andere wereld dan de mijne.
Wow, ik was al groot fan van Alicia Keys, maar na het lezen van dit boek nog meer! Alicia deelt haar (spirituele) reis naar waar en wie ze nu is. Bijzonder, zo'n persoonlijk inkijkje in haar leven. De les die mij erg bijbleven is dat je geen grootste dingen kunt bereiken door klein over jezelf te denken. Haar verhaal gaat vooral in op haar zoektocht binnen het beroemd zijn en hoe ze op een gegeven moment toch moest ‘ownen’ dat ze beroemd was geworden en dat zij de leiding heeft over haar eigen leven. Wat doe je met je mogelijkheden? En met wie doe je dat? Ik merk dat ik het vooral interessant vind om iemand die je normaal alleen van buiten aanschouwt, ineens van binnen leert kennen. Bijna alsof je vriendinnen kan worden ;) Dat is wat verhalen doen natuurlijk.
Een beetje humor tussendoor. Aziz Ansari is geweldig goed in informatie verpakken in entertainment. Dat principe vind ik misschien nog inspirerender dan dit boek zelf. Zijn Netflix serie ‘Master of Non’ vond ik al te gek omdat het thema’s over het moderne daten aanhaalt, maar ook gewoon erg vermakelijk is. Hetzelfde met dit boek. Zeer vermakelijk, maar daarnaast gaat het ook ergens over. Onderzoeken over hoe mensen vroeger een geschikte partner vonden, hun tevredenheid daarover en hoe wij dat tegenwoordig aanpakken. Zeker als je nog in het datingwereldje zit leuk om te lezen! Een boek dat daten niet zo serieus aanvliegt, alsof het hogere wiskunde is en je ervoor zou kunnen zakken. En het opent gegarandeerd weer een leuk gesprek!
Geen introductie nodig. Ik heb dit boek geluisterd en moest er even inkomen. Beetje langdradig in het begin, maar uiteindelijk gaf dit boek me zo’n boost. Echt een gevoel van, we kunnen gewoon iets bereiken. Het verhaal van Michelle is een voorbeeld van iemand die besluit leiding te nemen over haar leven, terwijl ze ook accepteert dat ze niet overal controle over heeft. Vooral dat laatste vond ik mooi en kwetsbaar beschreven, waar dan uiteraard juist weer de kracht in zit. Ook leuk om vanuit haar te horen over haar relatie met Barack en hoe zij naast een sterke partner ook voor haarzelf ruimte moest innemen. Een mooi voorbeeld hoe je elkaar kunt versterken door je eigen grenzen aan te geven en je doelen na te streven.
Getipt toen ik eerder dit jaar op m'n socials vertelde dat ik hooggevoelig ben en daarnaast ook HSS. Oftewel, altijd op zoek naar prikkels. Ik had me in de loop der jaren al wat ingelezen en geluisterd als het aankomt op omgaan met hooggevoeligheid. En toch gaf dit boek me nog allerlei nieuwe inzichten, echt gericht op de combinatie van HSP en HSS. Hoe hou je toch die balans tussen niet overprikkeld, maar ook niet onderprikkeld raken? Wanneer floreer je? Hoe kun je zachter zijn naar jezelf? Zoveel herkenbaarheid en handige lessen. Daarnaast ook perfect om je partner, vrienden of familie te laten lezen. Soms is het maar lastig uitleggen hoe je functioneert als je zulke uitgesproken karaktereigenschappen hebt. Kan voor veel verheldering zorgen! Al is het soms ook wel leuk als mensen je niet kunnen volgen :)
Tijdens het luisteren naar dit boek dacht ik, het zal wel. Niets nieuws onder de zon. Ik ben zelf best goed in vragen, dus was niet onder de indruk. Dacht ik. Maar dit is zo’n boek waar ik nog regelmatig aan terug denk. Amanda deelt haar verhaal over hoe ze als publiek figuur (begonnen als straatartiest, uitgegroeid tot succesvol zangeres) ontzettend open is over haar leven. Zo open dat ze zelfs soms naakt op het podium staat. Veel over die openheid herken ik en ook de struggle tussen, hoeveel geef je en wat houd je voor jezelf? Eigenlijk gaat ‘The art of asking’ over jezelf kwetsbaar op durven stellen, afgewezen durven worden en er soms alleen voor staan. Ook geeft ze interessante voorbeelden waarin je je gedachten over wie geeft en ontvangt juist omdraait. Soms betrap ik mezelf er nu op dat ik denk, ‘Amanda ging veel verder, dit kleine beetje kan ik wel vragen of juist geven.’ Geinig hoe een boek zo persoonlijk wordt. Ze heeft ook een inspirerende TedTalk gemaakt.
Herman Finkers en persoonlijke groei? Yes, niets wat meer relativeert dan goede humor. Dit verzamelboek van veel van z’n eerdere werk is echt perfect om even uit je hoofd te komen en te lachen om alledaagse dingen. Ik heb het er regelmatig bijgepakt voor een verhaaltje en haal er eigenlijk altijd wel weer iets uit. Humor zet bij mij ook altijd een nieuwe stroom energie aan. Fijn!
Hij is bekend van het boek ‘The subtle art of not giving a fuck’. Deze heb ik gelezen, vond het een vermakelijk en interessant boek, maar niet baanbrekend (ondanks z’n absolute bestseller status). Deze ‘Everything is fucked’ vond ik veel interessanter, beter onderbouwd en vernieuwender. Dingen die me bij zijn gebleven: mensen denken te weten wat ze willen, maar worden vaak juist ongelukkig van dat wat ze denken dat geluk brengt (dus als social media en marketing zegt, we geven de mensen wat ze willen, hebben we wellicht een probleem). Belangrijk; know yourself. Maar ook, juist door ultiem geluk na te streven, wordt het automatisch moeilijker om geluk te ervaren. Geluk werkt niet als doel op zich, maar is een bijproduct als je iets doet wat je belangrijk vindt. Belangrijk genoeg dat je er zelfs voor bereid bent te leiden. En zo nog veel meer interessante gedachtegangen en onderzoeken. Absoluut het lezen waard!
The big leap zorgde bij mij voor een grote shift. Dit jaar nog gelezen op aanraden van een bekende en superblij met de tip, want dit boek heeft mij zoveel inzicht gegeven in mezelf. The big leap gaat over het hebben van een plafond voor geluk. Al in je jeugd krijg je een idee van hoeveel geluk jij ‘verdient’ of waar je recht op zou hebben. En zodra je aan dat limiet zit, wring je je vaak in allerlei bochten om maar te bewijzen dat je limiet is bereikt. Klinkt wellicht vaag, want we willen toch allemaal gelukkig zijn? Klopt, maar we hebben vaak niet geleerd hoe we om moeten gaan met veel geluk en dus creëren we ons eigen drama. Zo blijf je in je veilige zone. Dit boek heeft me echt laten zien dat ik veel van het ‘ongeluk’ in m’n leven zelf manifesteer. Super interessant als je meer geluk in je leven zou willen ervaren, maar nog ergens stiekem de overtuiging hebt dat het niet voor jou is weggelegd.
Dit boek zou verplichtte kost moeten zijn op alle middelbare scholen. En voor alle volwassenen die zich nog nooit echt in hun seksualiteit en sensualiteit hebben verdiept, begin hier maar mee. In dit boek haalt Emily bijna alle vooroordelen, ongemakken en struikelblokken op het gebied van een seksuele ontdekkingsreis aan. Weet je waar de meesten over gaan? Het gevoel dat je niet normaal bent (as always). Ik dacht het nodige te weten, maar dit boek gaf mij nog vele nieuwe inzichten. Er bestaat niet zoiets als seksdrive, we hebben allemaal een gas en rem (heel handig om te weten waar die zit!), seks is zeer context gerelateerd en wordt zoveel leuker na het lezen van dit boek! Haar ultieme boodschap; we zijn allemaal normaal en als je dat weet, krijg je zelfvertrouwen en kun je op ontdekkingsreis naar genot op je eigen voorwaarden. Luister hier vast haar TedTalk.
Ik heb in het verleden al het werk van Brené Brown verslonden en ik geniet altijd van haar nuchtere kijk op spirituele thema’s. Concrete voorbeelden, gedegen onderzoek en veel kwetsbaarheid. Maar toch, van alle boeken, is deze mijn absolute favoriet. Het gaat over de zoektocht naar ‘true belonging’. Verbondenheid en toch bij jezelf durven blijven. Volgens mij is dit zo’n essentiële levensles, iets waar we allemaal tegenaan lopen. Zelf merk ik in ieder geval dat ik regelmatig denk ‘waarom kan ik niet gewoon normaal mee doen met de rest’. Terwijl ik eigenlijk in de basis weet dat ik niet ‘mee wil doen’. Ik wil gewoon zijn wie ik ben en doen waar ik me goed bij voel. Dit boek heeft me bemoedigd, ontroerd, voorbeelden gegeven over hoe ik dat dan doe en ook laten inzien dat ik zelfs in deze zoektocht niet alleen ben.
Levensveranderend zei ik toch? Dit boek van Byron Katie was echt een reddingsboei voor mij. Vorig jaar ging het even niet zo lekker met me. Ik had last van slapeloosheid, lag soms hele nachten wakker en met een beetje geluk kreeg ik zo’n vier tot vijf uurtjes slaap. Ik had van alles geprobeerd met voeding, ontspanning, sport en goede gesprekken, maar niets hielp echt. Tot ik op een gegeven moment, op het vliegveld in Lissabon, een podcast luisterde waar Byron Katie werd aangehaald. Ik herinnerde me dat ik jaren ervoor haar techniek ‘The Work’ al eens had uitgeprobeerd en was opnieuw nieuwsgierig naar haar. Net voor ik het vliegtuig in stapte downloadde ik dit boek nog om te luisteren. Fucking hell! Dit was precies wat ik nodig had. Het boek gaat over radicale acceptatie van de realiteit waardoor stress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar de casussen die Katie in het boek aanhaalt zijn uit het leven gegrepen en als je ze hoort, zo ontzettend logisch. Het voelde voor mij als een grote opluchting en gigantisch inzicht wat ik nu nog dagelijks meeneem en toepas. Ik slaap nu weer goed, wat overigens echt wel een proces is geweest, maar dit boek was absoluut het kantelpunt van dat proces. Ik ben vaak niet zo'n voorstander van het toepassen van slechts één tactiek of het geloven in één manier, maar dit is denk ik zo'n goede basis voor alle verdere ontwikkeling.
Dit waren mijn favorieten voor nu. Diepgaand, vermakelijk en echt. Precies waar ik van hou! En nu ik ze onder elkaar zie staan zie ik, erg Amerikaans. Daar mag wel wat meer afwisseling in. Nog tips?
En ik ben wel benieuwd, welke boeken hebben jou echt geraakt?
Liefs Jantien
Comments